Duurzaamheid in Nieuw-Zeeland (Deel 1)

Posted on 17/11/2010

1


Het is mij opgevallen dat duurzaamheid hier in Nieuw-Zeeland nog maar in de kinderschoenen staat. Nieuw-Zeelanders kijken ook erg op tegen Europa. Ze denken dat ‘het’ daar allemaal gebeurd. Natuurlijk wordt er in Europa hard aan de weg getimmerd, maar dat is ook deels uit noodzaak. Als je met zijn allen iedere ochtend in file staat helpt het om hier een oplossing voor te bedenken. Hier is dat niet nodig. Iedereen blijft vrolijk in zijn auto rond tuffen. Het maakt toch niet uit.

Foto Flikr / Cheese_unit

Ze zijn hier in Nieuw-Zeeland wel streng met het in- en uitvoer beleid. Dankzij inbreng van buitenlandse soorten zoals Possums, spinnen en struiken zijn veel inlandse soorten bedreigd. Je mag daarom geen vers eten vanaf het vliegtuig meenemen. Daarnaast worden alle goederen gedesinfecteerd met een goedje. Dat laatste is weer minder milieu vriendelijk.

Een aantal dingen die ik Nederland zo vanzelfsprekend vond, zijn hier niet. In Nederland wordt het grijze afval in de meeste gevallen naar AVI’s gebracht. Het afval wordt verbrand en omgezet in elektriciteit in het beste geval. Hier is dat niet zo. Het gaat hier gewoon in landfill oftewel de ouderwetse afval berg. Al het plastic dat je hier koopt en weggooit komt uiteindelijk op een berg terecht. Dit vind ik zorgelijk.

Gelukkig bieden ze de mogelijkheid plastic te recyclen. Ze komen het zelfs ophalen. Dus dat is weer positief. Je komt er dan wel achter hoeveel plastic gecombineerd is met andere materialen zoals karton of aluminium folie. Dan kun je het weer niet scheiden. Daarnaast zijn hier ook gemeentes die de burger het afval laten scheiden en het vervolgens gewoon op de afvalberg storten. Dat is je reinste criminele misleiding wat mij betreft.

Posted in: Duurzaamheid