Hoe los je een creatieve blokkade op?

Posted on 31/03/2010

1


Het is alweer een tijd geleden dat ik een update heb geschreven voor deze blog. Aan de ene kant is dat natuurlijk een goed teken, we hebben veel werk gehad. Aan de andere kant is het belangrijk om een blog te blijven voeden. Vandaar dat ik vandaag netjes in de agenda had gezet om een blog te schrijven. Alleen het onderwerp had ik nog niet bepaald. Nog steeds niet eigenlijk. Ik herken in mij zelf blog ontwijkend gedrag. Ik heb veel andere dingen gedaan vandaag, maar ik had geen inspiratie om te schrijven. Als creatief denken specialist moet je daar natuurlijk wel iets aan kunnen doen. Vandaar dat ik nu maar een stukje ga schrijven over creatieve blokkades.

We hebben het allemaal wel eens. We weten wat we moeten doen, maar iets houd ons tegen. Dit iets is vaak onduidelijk. Als je iets moet uitwerken of bestuderen dan werkt discipline erg goed. Maar als je creatief moet zijn (zie je de paradox?) dan heeft discipline weinig zin als je naar een leeg vel aan het staren ben. Gelukkig is dit probleem al uitvoerig bestudeerd. Enkele manieren om je creatieve blokkade om te gooien heb ik voor je op een rij gezet.

Ga iets anders doen
Als je wacht op het creatieve idee helpt het niet om naar een leeg vel papier te blijven staren. Hier werkt iets anders doen erg goed. Je kunt heel goed andere werkzaamheden doen om even je gedachten af te leiden. Het komt vaak voor dat je dan tijdens dit andere werk wel ineens op een idee komt die je verder helpt.

Ga opzoek naar inspiratie
Bewust opzoek gaan naar inspiratie helpt ook om tot nieuwe ideeën te komen. Stap op de fiets, in de auto of maak een wandeling. Kijk dan goed om je heen en zuig de wereld in je op. Vaak vind je dan de leukste dingen! Je kunt ook een boek of tijdschrift lezen of even surfen op inspirerende sites. Ook het bezoeken van een conferentie of beurs kan een hoop ideeën opleveren. Stel wel een beperkte tijd, want anders duurt dit inspiratie opdoen oneindig en heb je nog niets bereikt.

Deel het probleem op in stukjes
Misschien wil je wel te veel oplossen in 1x. Deel dan het probleem op in kleinere onderdelen die je elk kunt uitwerken. Je kunt je dan eventueel met een makkelijk iets beginnen en krijg je vanzelf inspiratie voor een moeilijker onderdeel.

Maak gebruik van je blokkade
Wat zit je dwars? Kun je achterhalen wat je creativiteit blokkeert? Is dit iets wat je kunt gebruiken in je werk? Kun je dit vertalen naar iets zinvols? Dit werkt natuurlijk niet altijd, maar in mijn geval bij het schrijven van deze blog heeft het wel tot iets geleid.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik wel! Ik heb ondertussen een mooi onderwerp voor deze blog: hoe los je een creatieve blokkade op?

Heb je zelf nog manieren hoe je creatieve blokkades opheft? Laat dan een reactie achter met jouw aanpak.

Posted in: Creatief denken