Dusc & het Aluminium Centrum op de IO Bedrijvenbeurs

Posted on 15/12/2009

0


26 november 2009 te Delft

Door Lenny van Onselen

Tijdens de IO-Bedrijvenbeurs organiseerde Dusc in samenwerking met het Aluminium Centrum twee workshops: Window of Opportunity -de innovatiegame van Dusc- en een creatieve sessie. Met de innovatiegame genereren ontwikkelteams nieuwe toepassingen voor een technologie of een materiaal. De innovatiegame Window of Opportunity kan voor allerlei technologieën en materialen worden ingezet; van zonnecellen tot bio-polymeren en van high-tech zelfhelende materialen tot natuurlijk bamboe. Ook bij aluminium is gebleken dat de innovatiegame tot innovatieve ideeën kan leiden.

Het team gaat tijdens de game eerst op ontdekkingstocht om de technologie of het materiaal beter te leren kennen. Daarna vergelijken ze de eigenschappen met concurrerende technologieën en materialen om te bepalen wat de sterkste eigenschap is. Met behulp van heuse windows kunnen toepassingsdomeinen worden gegenereerd. Tot slot kan het team tijdens een creatieve sessie productideeën genereren die bij een kansrijke doelgroep passen.

Gedurende de workshops op de IOB dienden twee verschillende varianten aluminium als uitgangspunt: schuimaluminium en een draaiend klemmechanisme dat vervaardigd wordt door middel van extrusie. Twee groepen studenten gingen hiermee aan de slag. De expert van het Aluminium Centrum Ing. Paul Pols werd voortdurend bestookt met vragen. De studenten wilden alles weten van het materiaal om vervolgens te kunnen bepalen wat de sterke eigenschap van het materiaal was. Met behulp van de windows werden interessante toepassingsdomeinen gegenereerd, variërend van “akoestiek in schouwburg” (schuimaluminium) tot “sieraden en accessoires” (klemmechanisme).

In de tweede workshop gingen drie groepen aan de slag met de toepassingsdomeinen uit de eerste workshop. Twee groepen stortten zich op de  “sieraden en accessoires” en de derde groep ging aan de slag met een “akoestische interieur decoratie.” Eerst werden verschillende markten geanalyseerd en de meest kansrijke werd uitgekozen. Voor deze markt werden vervolgens ideeën gegenereerd. Dit eindigde in een grote stapel ideeën waarvan enkele werden uitgekozen als beste. Voor de “sieraden en accessoires” waren dit manchetknopen voor mannelijke ingenieurs en een pennenhouder die aan het borstzakje van een overhemd geklemd kan worden. Beide ideeën maken hierbij gebruik van het draaiende klemmechanisme. Een verrijdbare, geluidsisolerende discowand die wel licht doorlaat gemaakt van schuimend aluminium was het beste idee voor een “akoestische interieur decoratie.”

Ondanks de korte duur van de workshops (slechts 1,5 uur per stuk) waren de uitkomsten interessant en concreet. Dit natuurlijk mede dankzij de ijverige inzet van de studenten Industrieel Ontwerpen!

www.duscinnovation.nl/window_of_opportunity
www.aluminiumcentrum.nl