Inspiratiecongres

Posted on 22/09/2009

0


Dat een middagje Hilvarenbeek gelijk kan staan aan een middag vol inspiratie heeft VOORT bedenker Gijs van Wulfen wel bewezen. Uit eenlopende sprekers mochten op 15 september het podium van het inspiratiecongres beklimmen, zelfs een echte bergbeklimmer! Melvin Redeker legde interessante parallellen tussen bergbeklimmen en innoveren. Maar ik was toch met name onder de indruk van de overweldigende foto’s en filmpjes gemaakt al bungelend aan een paar touwen.

De tweede keynote speaker was Anita Mooiweer van het blad FLOW. Haar boodschap was dat innoveren ook wel de kunst van het loslaten is. Het loslaten van het gangbare en van controle. Ze eindige met “innovatie gaat niet over uitvinden, maar over toepassen.” Haar idee was dat veel al mogelijk is, dat het slechts een kwestie is van toepassen.

Daarna volgde een heuse bonbonmaker die op een eigenzinnige, vrolijke wijze ons vertelde over zijn ondernemingen. Jos Schlaman barst van de ideeën en past ze zonder angst voor risico’s toe. Hij is niet bang om te floppen met ideeën, want dan is hij toch alweer met zijn nieuwste idee aan de slag. Schlaman was een inspirerende man die de lekkerste chocola maakt die ik ooit geproefd heb. Want natuurlijk kregen we allemaal een bonbonnetje om te proeven.

Na de pauze kwamen praktijk voorbeelden aanbod van bedrijven die de VOORT-methode hadden toegepast. Sanoma’s grootste leermoment was het inzicht in consumentenbehoeften. Bobike was enthousiast over het feit dat VOORT zorgt voor een sterk intern draagvlak doordat collega’s veel konden samenwerken en meedenken in het project.

Het congres werd afgesloten met een toepasselijk verhaal over het realiseren van ideeën. Ton Langeler ziet het als zijn missie om de ideeën die uit het Fuzzy Front End komen succesvol te introduceren op de markt. Het blijkt dat vele ideeën onderweg sneuvelen of vlak na introductie floppen. Zijn belangrijkste boodschap was dat innovatie gelijk staat aan risico nemen en dat rigide project management systemen hiervoor niet geschikt zijn. Innovatie wordt pas een succes als je onzekerheid durft op te zoeken met een goede portie ambitie.

Ik vond het een zeer inspirerende dag en kijk uit naar de geïnnoveerde versie van het inspiratiecongres in 2010!

npb_inspiratiecongress