Tim Brown: a power full link between creativity and play

Posted on 11/11/2008

0


Je vindt hier een heel inspirerend verhaal over de krachtige link tussen creativiteit en spel. Als volwassene hebben we afgeleerd te spelen. Dit is funest voor onze creativiteit. Het is namelijk mogelijk om als professional serieus en speels te zijn. Dit levert vaak creative oplossingen voor problemen en innovatieve producten op. 

Brown maakt in een helder betoog duidelijk wat de belangrijke eigenschappen zijn van het spel dat we kunnen inzetten bij het creatief denken:

  1. Exploreer diversiteit
  2. Experimenteer -> denk met je handen
  3. Rollenspel om te ervaren

Spelen is niet zonder regels. Kinderen volgen een script bij het spelen, anders is het spel snel afgelopen. Ze stellen regels op om goed te kunnen leren. Bij brainstormen en  gelden ook een aantal regels:

  1. Gooi niet met modder: Mening geven en Oordeel DoorDrukken wat leidt tot Eenzijdig Resultaat.
  2. Denk goud: Goed luisteren, Oordeel Uitstellen en Doorassociëren. 

Belangrijk is om tijdens het spel te experimenteren, te ontdekken. Daarnaast is het evenzo belangrijk om tijdig uit het spel te stappen. De transitie van spel naar realiteit zorgt ervoor dat de ontdekkingen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Dusc heeft een innovatiespel ontwikkeld dat gebruik maakt van deze inzichten. Het spel Window of Opportunity maakt gebruik van exploreren en rollenspel.